حرکات دست در گفتگو: با دستان خود هنگام حرف زدن چه کنیم؟
هر وقت صحبت از سخنرانی عمومی به میان میآید و کسی میخواهد یک توصیه مهم را در ارتباط با شیوه ارائه سخنرانی یا کنفرانس به فرد ارائهدهنده بدهد میگوید: مراقب باش از دستهایت خیلی هنگام حرف زدن استفاده نکنی، حرکت دستهایت را به حداقل برسان و با تکان دادن دست حواس مخاطب را پرت نکن! اکنون سوال اصلی این است: اگر قرار باشد حرکات دست در گفتگو حذف شوند چه از زبان بدن و تمام ژستها و حالاتی باقی میماند که باید برای زنده نگه داشتن سخنرانی از آنها استفاده کنیم؟!
چنین دیدی برای مخفی کردن یا در واقع ساکت کردن دستی که مدام با حرکاتش سعی به انتقال مفاهیم دارد وجود داشته است؛ اما اکنون بسیاری از صاحبنظران بر این موضوع اتفاق نظر دارند که حرکات دست در گفتگو زبان دوم سخنران است و بار بیان بسیاری از ناگفتهها را از دوش سخنران برمیدارد. به علاوه دست یکی از اندامهای اصلی بدن است که حتی اگر بدون حرکت بماند مجبور هستیم آن را با خود در سخنرانی داشته باشیم (!)؛ چه بهتر که از این بخش حیاتی و پرکاربرد بدن حتی زمانی که قرار است صرفا سخنرانی کنیم استفاده شود.
مشاهده ویدیوهای سیاسی معروف و پرمخاطبی که بالای 124 هزار بازدید در یوتیوب و سایر کانالهای ویدیویی داشتهاند نشان میدهد که وقتی رهبران کاریزماتیک و پرجذبه دنیا از حرکات دست در گفتگو و سخنرانی خود استفاده میکنند مخاطبان شادتر بوده و حواسشان به جای اطراف، روی سخنرانی متمرکز است؛ اما با این که خیلی از سخنرانان با تاثیر دست و حرکات مختلف آن در سخنرانی آشنایی دارند هنوز نمیدانند چه طور و به چه شکل از دستان برای مدیریت بحث استفاده کنند و همین موضوع باعث میشود حس کنند دستها به دلیل بیحرکت بودن سربار سخنرانی هستند!
مطلب امروز دانشگاه زندگی، تحلیلی جامع با استفاده از توصیه متخصصان برتر فن بیان برای مدیریت هر چه بهتر حرکات دست در گفتگو و تمام بایدها و نبایدهایی است که در این زمینه لازم است رعایت شود. همراه ما باشید.
نحوه مدیریت حرکات دست در گفتگو
زبان بدن، از هر کسی بهتر سخن میگوید؛ این را در مدیریت زبان بدن به تفصیل بررسی کردیم و به استفاده از حرکات دست، ارتباط چشمی و کل بدن در کنار یادداشتها در سخنرانی تاکید نمودیم. اکنون خیلی جزئیتر به بررسی هر یک از حرکات دست و معنای آن میپردازیم.
حرکات دست را توصیفی تنظیم کنید
شاید اگر از یک مربی فن بیان بپرسید حرکات دست را چه طور برنامهریزی کنیم بگوید: دستتان را به کلمات بسپارید! بگذارید دستها با هر چه که میگویید به صورت طبیعی خودش هماهنگ شود. اگرچه چنین توصیهای منطقی به نظر میرسد و اگر قرار باشد هر یک از حرکات دست را با هر کلمه از قبل هماهنگ کنیم بالاخره در اجرا یکی از آنها شکست میخوریم، اما گاهی برنامهریزی و تنظیم این حرکات از قبل برای هر بخش از سخنرانی خیلی بهتر جواب میدهد!
برای این که حرکات دست حالت توصیفی پیدا کنند هنگامی که قرار است درباره یک نکته جزئی و کوچک حرف بزنید دستها را به حالت نیشگون گرفتن نگه دارید. اگر مسئله موردنظر شما خیلی بزرگ و عظیم است، مثلا یک سرمایهگذاری پرسود و منفعت در آن سوی دنیا، از باز کردن دستها و در آغوش گرفتن هوا ترسی نداشته باشید!
برای این که مسیر جلب توجه مخاطب را تا پایان به همین خوبی پیش ببرید گاهی یکی از دستها را پایین بیاورید و تنوع ایجاد کنید.
یکی از ترفندهای سخنرانی، نمایش شمارهها با دست است. مثلا اگر 5 دلیل ابتلا به سرماخوردگیهای فصلی را بیان میکنید و قصد دارید روی دلیل سوم بیشتر مانور دهید هر بار که عدد سه را به کار میبرید، سه را هم با انگشتان دست به وضوح نشان دهید.
سخنرانی با دست خالی!
یکی از توصیههای جهانی که البته هرگز دلیل و منطقی پشت آن را متوجه نشدیم استفاده از کف دست هنگام صحبت کردن است. خیلی از سخنرانان کف دست را پایه تکامل حرکات بدن میدانند و معتقدند با کف دست آزاد و تهی در سخنرانی میتوان بسیاری از مفاهیم را منتقل کرد.
چگونگی فن بیان صحبت با کودکان را کلیک کنید
مقالات دانشگاه زندگی را اینجا دنبال کنید