مروری بر کتاب اسلاید: شناسی برای طراحی حرفهای پاورپوینت
اگر بخشهای بصری هسته اصلی و مرکزی یک سخنرانی نباشند، بدون شک از بخشهای جداناشدنی و غیرقابل انکار یک نطق موفق هستند که در نبود آنها قطعا یکی از پایههای سه پایه سخنرانی میلنگد! در گذشته تا کنون اسلایدها به عنوان بخشی حیاتی برای تحت تاثیر قرار دادن مخاطب شناخته میشدند و همیشه این جلوههای بصری و غیرمتنی هر سخنرانی بوده که انگیزه بینندگان را برای گوش فرا دادن به سخنران بیشتر کرده است. اگرچه اسلایدها یکی از بخشهای دلپذیر برای مخاطبان بودهاند ولی به همان نسبت طراحی حرفهای پاورپوینت و مدیریت بخشهای بصری برای خود سخنران مشکلآفرین، رعبآور و پر از دلشوره است.
به جز مسئله سلیقه، خلاقیت و خوشفکری خود سخنران، پشت صحنه امر پر ماجرا طراحی اسلایدهای سخنرانی در واقع هنر یا علمی است که به صورت دقیق و حساب شده به تحلیل بخشهای مختلف یک پاورپوینت و سایر ملحقات آن در طول ارائه میپردازد.
کتاب اسلاید: شناسی یک منبع متنی کامل و کلاسیک برای یادگیری مهارتهای ارائه یک سخنرانی، با تمرکز ویژه بر بخش بصری آن است. احتمالا مطالعه و مرور این منبع خارجی زبان برای بسیاری از سخنرانان غیرممکن و یا وقتگیر باشد. به همین منظور تصمیم گرفتیم بعد از مرور مختصری بر این کتاب، خلاصهای از نکات کلیدی آن را برای طراحی حرفهای پاورپوینت با شما به اشتراک بگذاریم.
اصول طراحی حرفهای پاورپوینت در کتاب اسلاید: شناسی
تمام بخشهای طراحی و ارائه یک پاورپوینت مطابق با آن چه که در کتاب اسلاید: شناسی میخوانیم عبارتند از:
- طراحی اسلایدهای جدید
- ایدهپردازی پیش از طراحی اسلایدها
- ایجاد نمودارها
- نمایش دادهها
- طراحی اسلایدها به سبک طراحان حرفهای
- استفاده از عنصر بصری از جمله رنگها، تنظیم پسزمینه و متون
- تنظیم حرکت اسلایدها
- ارائه حرفهای اسلایدها
7 عنصر ضروری در طراحی و ارائه پاورپوینتها
اگر بخواهیم بخشهای مختلف این کتاب را در کنار هم بگذاریم و از ساختار آن نتیجهگیری کنیم، برای طراحی حرفهای پاورپوینت به نتایج زیر دست مییابیم:
لزوم داستانسرایی و عدم قرار دادن متن داستان در اسلایدها
هر یک از داستانها یا نقل قولها در سخنرانی یک نکته کلیدی هستند که میتوانند در انتها بحث حاصل شوند. نحوه صحیح سخنرانی با پاورپوینت این است که عناوین را در نظر بگیریم و هیچ متن اضافی را وارد اسلایدها نکنیم.
رعایت فروتنی در روایت اسلایدها
در طراحی حرفهای پاورپوینت، بخش دیگری که باید در نظر داشته باشیم استایل روایت مطالب است. به صورت معمول در طول سخنرانی، این که از خودمان یک قهرمان یا نابغه بسازیم یا سعی کنیم خود را مثل یک ستاره مطرح کنیم به ندرت جواب میدهد.
روایت توام با خشوع و فروتنی در طول یک طرح، یک پروژه یا یک سخنرانی آموزشی احساس نزدیکی و صمیمیت بیشتری بین سخنران و مخاطبان ایجاد میکند.
طراحی سخاوتمندانه اسلایدها
یکی دیگر از عناصری که شاید هرگز بدان توجه نکرده باشید سخاوت در طراحی اسلایدها است؛ خصوصا وقتی که امکان به اشتراک گذاری یا استفاده مخاطبان از اسلایدها بعد از سخنرانی وجود دارد. مخاطبانی که رو به رو شما هستند توقع دیدن هر آن چیزی را دارند که به نفع آنها تمام میشود؛ نه چیزهایی که برای خودتان و تبلیغ کسب وکارتان است.
با توجه به همین نکته، از این پس مطالب را با دست و دلبازی بیشتری در اسلایدها بگنجانید. در برخی از موارد، بخشی از اسلایدها توسط سخنران خالی میماند تا با تعامل و مشارکت خود مخاطب تکمیل شود. اگرچه این ترفند برای جذب همکاری شنوندگان مفید به نظر میرسد اما مثل این است که بخشی از دانستههای خود را از مخاطبان دریغ کردهاید. از این رو:
- هرگز پر کردن هیچ اسلایدی را بر عهده مخاطبانتان نگذارید
- هیچ سوالی که در طول سخنرانی برای دیگران به وجود آمده است را بیجواب نگذارید
- مانع مخاطبان برای عکسبرداری از اسلایدها نشوید
برای تعیین مسیر زندگی خود کلیک کنید
مقالات بیشتر را اینجا بخوانید