پنج روش برای جلوگیری از زود قضاوت کردن
زود قضاوت کردن به رابطه آسیبهای شدیدی میزند. در این مقاله پنج روش برای جلوگیری از زود قضاوت کردن ارائه میدهیم.
همسر یا معشوقهتان با بستهای کوچک از سوپر مارکتِ محل وارد خانه میشود. بسته آنقدر کوچک است که شما زحمتِ پرسیدن را به خودتان نمیدهید. از اینکه او خریدها را انجام نداده و این مسائل تماماً بر روی دوش شما است ناراحت شده و به او تشر میزنید.
اما حقیقت چیز دیگری است. آن بسته شامل تمام اقلامی است که خانه بدان نیاز داشته، و کوچکیِ آن بهخاطر این است که وسایل به خوبی در کنار هم چیده شدهاند. حالا شما باید عذرخواهی کنید، اما حتی با اینکار، خلأ ناشی از بیاعتمادیای که بهوجود آوردهاید، اندکی غیرقابل جبران است.
مردم به زود قضاوت کردن عادت دارند، چه در رابطههای عاشقانه و چه در فعلوانفعالات روزمره. فرض کنید ناگهان یک غریبه در پیادهرو به شما میخورد. شما در همان لحظه عصبانی میشوید. اما او هیچ قصدی نداشته و تنها میخواست که کودکش را در جمعیت گم نکند.
اینطور بهنظر میآید که زود قضاوت کردن نه تنها در رابطههایتان شکافهای عمیقی ایجاد میکند، بلکه اگر به یک الگوی تکرارشونده تبدیل شود، میتواند به سلامت ذهنی شما آسیب برساند. در واقع اگر آگاهی شما نسبت به زود قضاوت کردن بالا برود، از روی? این کار غافلگیر میشوید.
زود قضاوت کردن میتواند بر روی اضطراب اجتماعی و اختلالات وهمی تاثیر گذار باشد. چیزی که در روانشناسی آن را (تهدیدِ قابل پیشبینی) میخوانند. در تحقیقات دانشگاه ایست آنگلیا، جیمز هارولی و همکارانش به این نتیجه رسیدند که زودقضاوتکردن بعد از آزمایش در فضاهای مختلف، به عنوان پروسهای درنظر گرفته شده که در آن فرد با حضور در شرایطی خاص، فکر میکند که قرار است از نظر جسمی، روحی و یا اجتماعی آسیب ببیند.
به عبارت دیگر، شما با شرایطی که از نظر احساسی مبهم است موجه میشوید و بهطور خودکار نتیجه میگیرید که اطرافیان قصد صدمهزدن به شما را دارند. وقتی این طرز تفکر تبدیل به یک الگوی پرتکرار شود، آن وقت است که هم? آدمها از نظر شما اهریمنی به نظر میآیند و نه تنها رابطههایتان، بلکه سلامت ذهنی شما در یک شیب پرخطر قرار میگیرد.
آزمایشی استاندارد برای اندازهگیری میزان زود قضاوت کردن در افراد، به دست هورلی و همکارانش پدید آمد _ قضاوتِ اینکه توپهای رنگی از کدام سوراخ بیرون میآیند. افرادی که امتیازات بالایی داشتند حتی قبل از اینکه اطلاعات کافی را در اختیار داشته باشند و یا تصمیم خود را سبک و سنگین کنند، نظر خود را اعلام میکردند.
در تحقیق او، 8 مرد و 4 زن نماینده جوامع سلامت ذهنی بودند و برای کاهش زود قضاوت کردن خود، تحت آموزشهای مختلفی قرار گرفته بودند. از بین 12 شرکت کننده، 5 نفر مبتلا به بیماری بدبینی شیزوفرنی بودند، 3 نفر اختلال روانی داشتند، 3 نفر مبتلا به اختلالات شیزوفرنیایی بودند و 1 نفر اختلالات وهمی داشت. اختلالات آنها حدوداً 10 سال پیش از موعد خود ظهور کرد و 11 نفر از این 12 نفر، تحت درمانهای روانی بودند.
برای سلامت روان خانواده خود روانشناسی خانواده را کلیک کنید